İnşaat Mühendisliği Nedir?

Yapılması istenen herhangi bir yapı için gerekli olan malzemenin, uygun teknik ile kullanılmasıyla beraber planlama, proje ve yapım aşamalarındaki denetleme işleminin sağlanması ile  ilgili olan mühendislik dalıdır. Burada "yapı" sözcüğü ile anlatılmak istenen; her türlü bina, gökdelenler gibi çok katlı binalar, otoyollar, köprüler, sanayi tesisleri, viyadükler, su depoları, arıtma tesisleri, benzin istasyonları, petrol rafinerileri ve akla gelebilecek benzeri her türlü yapılardır. İnşaat Mühendisliği'nin İngilizce karşılığı olan "Civil Engineering" isim tamlamasındaki "civil", Türkçe'deki "medeniyette yaşayan, medeniyet ile ilgili" kelimeleri anlamına gelmektedir, yani öteki taraftan "sivil mühendisliği", medeniyet kuran mühendislik olarak da yorumlanabilir. Çünkü medeniyet yani civilization (sivilizasyon) alanlarında, insanların yaşayabilmesi için gereli olan haneler ve sosyo-kültürel ihtiyaçlar açıdan gerekli yapılar olan tiyatro, sinema salonlarının bulunduğu binalar, zatî ihtiyaçlar için gerekli olan belediyelerin ve benzeri resmî kurumların yer aldığı kamu binaları, alışveriş binaları, okullar, hastaneler, köprüler, otoyollar ve benzeri yapılar medeniyetin varolabilmesi için inşaa edilirler ve kullanılırlar. Öteki taraftan medenî olmayan alanlar; örneğin çöller ve denizlerdir, fakat buralarda da insanların temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için medeniyetin varoluşu adına inşaatlar yapılmaktadır.

Tarihte de antik şehirlere ve bunlara ait kalıntılara baktığımızda, bu devirlerde yaşamış olan insanlar için inşaa edilmiş olan anfi-tiyatrolar, resmî binalar ve haneler gibi yapılarla karşılaşırız. Bu eski medeniyetlerin var oluşu yukarıda da anlatıldığı üzere o dönemlerki yapıların inşaa edilmiş olmaları ile sağlanmıştır. Yani medeniyet mühendisleri burada da rollerini üstlenmişlerdir.


İnşaat Mühendisi Kimdir?

Bir inşaat işinin kademeleri olan planlama, projelendirme ve yapım aşamalarından birinde ya da birden fazlasında aynı anda görev, sorumluluk alan ve tekniğe uygun şekilde bu kademelerden birinin ya da birden fazlasının tamamlanmasını sağlayan teknik personeldir. Başlangıç seviyesindeki bir inşaat mühendisi ilk olarak fazla görev ve sorumluluğun olmadığı kısımlarda kariyerine başlayabilir ve ileriki zaman dilimlerinde, bilgi ve becerilerini kazanarak daha karmaşık ve çaba isteyen projelerde de görev alabilir.



Eğitim alanı için, üniversitelerin mühendislik fakültelerindeki 4 ila 5 yıllık süreçlerin sonunda uygun başarı derecelerine göre "inşaat mühendisliği lisans diploması" almaya hak kazanılır. Bu lisans bölümünden mezun olana "inşaat mühendisi" ünvanı verilir. İstenirse, akademik alanda uzmanlaşmak adına, yüksel lisans eğitimi yapılarak "inşaat yüksek mühendisi", doktora programını tamamlayarak "doktor", "yardımcı doçent" ve "doçent" ünvanları alınabilir. "Profesör" olabilmek için yine aynı şekilde akademik kariyere devam edilmeli ve gerekli akademik başarı dereceleri gösterilerek ilgili "profesör" ünvanı alınır.


İnşaat Mühendisliği'nin Alt Dalları

- Geoteknik Mühendisliği
- Yapı Mühendisliği
- Hidrolik Mühendisliği
- Deprem Mühendisliği
- Kıyı Mühendisliği
- Ulaştırma Mühendisliği

olarak adlandırılırlar. Detaylı açıklamaları için ilgili akademik kaynaklara bakılabilir.